Bij Pro Persona bieden we aios een brede, goed georganiseerde opleiding met veel stagemogelijkheden. Ons team van opleiders, supervisoren en mentoren is oprecht betrokken. Het opleidingsklimaat is gebaseerd op wederzijds vertrouwen, aandacht en waardering voor ieders kwaliteiten en tekortkomingen.

Annemarie van der Meij, opleider psychiatrie: We hechten veel waarde aan persoonlijke en professionele ontwikkeling en investeren daar volop in. Er zijn veel stagemogelijkheden om te ontdekken wat bij je past en om je breed te ontwikkelen of te profileren. Aios kunnen hun kwaliteiten ontwikkelen op het gebied van leiderschap, maatschappelijke rol en verbinding met de samenleving via beleidsstages, maatschappelijke opdrachten en het maken van deskundigenrapporten.”

De opleiding tot psychiater duurt 4,5 jaar bij een fulltime dienstverband. Bij aios die voor een parttime opleiding kiezen wordt de opleiding verlengd, conform de eisen van de RGS.

In die tijd wordt de aios opgeleid tot een breed inzetbare psychiater met kennis van en inzicht in de ontwikkeling en het beloop van psychiatrische stoornissen. Dit betekent dat je als aios ervaring gaat opdoen in verschillende behandelcontexten en je verdiept in de kenmerken van patiënten in verschillende levensfasen: kinder en jeugd (0-23 jaar), volwassenen (16-65 jaar) en ouderen (60+). Zo wordt je opgeleid in de psychiatrie van de hele levensloop.

De beroepspraktijk vormt de context van het leren. De opleiding van de aios is gericht op het ontwikkelen van competenties die leiden tot bekwaamheid in de meest kenmerkende beroepsactiviteiten van de psychiater.

Annemarie van der Meij, opleider psychiatrie: “Pro Persona behandelt mensen met een gecompliceerde psychische aandoening, dit maakt het een ontzettende interessante en uitdagende opleidingsplek.”

 

Jaarlijks starten bij ons tien artsen met de opleiding. Als aios word je bij Pro Persona in de volle breedte van het vak opgeleid. Naast stages bij Pro Persona doe je binnen je opleiding een half jaar ziekenhuispsychiatrie en een half jaar kinder- en jeugdpsychiatrie. Daarvoor werk je extern, bij een van onze samenwerkingspartners. Door in verschillende contexten te werken, ontwikkel je deskundigheid in verschillende organisatieculturen en vormen van bedrijfsvoering.

Met verschillende klinische-, ambulante stages en een stage spoedeisende psychiatrie maak je zo de basiscompetenties van het vak eigen. Vervolgens kies je er in de laatste 18 maanden van je opleiding voor om heel breed en gevarieerd je opleiding te vervolgen of je te profileren. Binnen Pro Persona kun je bij profilering kiezen uit onder andere ouderenpsychiatrie, beleidspsychiatrie, psychotherapie, forensische psychiatrie, acute psychiatrie en neuropsychiatrie.

 Gedurende de gehele opleiding ben je als aios ook actief in bereikbaarheidsdiensten buiten kantoortijden van Pro Persona. Afhankelijk van je werkplek en fase in de opleiding zijn dit voorwachtdiensten of achterwachtdiensten. Hierdoor ontwikkel je specifieke competenties in medisch handelen tijdens spoedeisende situaties.

 

Je leert door de activiteiten in het dagelijkse werk. Het zijn activiteiten in de directe patiëntenzorg en het samenwerken in een team van professionals, maar ook professionele besprekingen, zoals overdracht, grote visite, patiëntbesprekingen, complicatiebesprekingen, moreel beraad, psychodiagnostiek-, neuroradiologie- en multidisciplinaire besprekingen. Ook de begeleiding die je krijgt vanuit de opleider, leden van de opleidingsgroep, specifieke supervisors, mentoraat en leertherapie zorgt voor leermomenten. Dit wordt verder ondersteund met drie leerlijnen: ‘medische expertise’, ‘sociaal-maatschappelijke betrokkenheid’ en ‘professionaliteit’.

Het verplichte psychotherapieonderwijs en cursorisch onderwijs psychiatrie is op donderdagochtend in Wolfheze. Het zijn een aantal theoretische seminars, gericht op diverse vormen van psychotherapie, een aantal blokken klinische psychiatrie en capita selecta.

Daarnaast is er op donderdagmiddag wekelijks huisonderwijs in de vorm van kleine literatuurreferaten (CAT), klinische patiëntenpresentaties en referaten. Ook is er somatisch onderwijs, extra psychotherapieonderwijs, verdiepend psychofarmacotherapieonderwijs.

Er zijn middagen voor wetenschappelijke vorming en ontwikkeling, capita selecta en er worden eindreferaten over eigen onderzoek gepresenteerd. Maandelijks zijn er refereerbijeenkomsten.

Als aios participeer je tijdens de opleiding in wetenschappelijk onderzoek. Dit stimuleert namelijk een kritisch beschouwende grondhouding. Dat is belangrijk voor de onderbouwing van het diagnostisch en therapeutisch handelen van jou als psychiater.

Binnen elk zorgprogramma van Pro Persona wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan waarin aios kunnen participeren. Denk aan onderzoeken op het gebied van chronische depressie, angststoornissen, psychotische stoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, psychotherapie en transculturele thema’s. Ook zijn onderzoeksprojecten in samenwerking met o.a. UMC St Radboud of het Donders Instituut mogelijk.

 

Als aios ben jij zelf de regisseur van jouw opleidingsplan. Opleiders begeleiden en faciliteren je door regelmatig samen te kijken wat er nodig is voor ontwikkeling, leren en welke competenties meer aandacht nodig hebben. De begeleiding en coaching richten zich op duurzame inzetbaarheid, werk-privé balans en een houding gericht op een leven lang leren en ontwikkelen.

Tijdens de opleiding krijgt de aios steeds meer verantwoordelijkheid voor eigen inrichting, profilering en keuzes. Het opleidingsplan geeft hiervoor de kaders aan. De individuele ontwikkeling en ontwikkeldoelen per onderdeel houd je bij in een individueel opleidingsplan. Hierdoor houden we zicht op de planning, doelen en voortgang in de opleiding. We kijken dan naar de opleiding en ambities als geheel (profilering) en onderdelen van de opleiding die nu aan de orde zijn.

 

  • In bezit van een artsendiploma;
  • werkervaring als ANIOS binnen en buiten de psychiatrie strekt tot aanbeveling;
  • aantoonbare affiniteit met psychiatrische patiënten.

De opleiding maakt onderdeel uit van het Opleidingsconsortium Psychiatrie Oost Nederland. Ook UMC St. Radboud (Nijmegen) en GGNet (Apeldoorn) nemen hieraan deel.

Het landelijk opleidingsplan beschrijft de structuur en inhoud van de specialistische vervolgopleiding tot psychiater. Bekijk het opleidingsplan via de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.

Het landelijke opleidingsplan vertalen we naar een lokaal opleidingsplan, waarin staat hoe we de opleiding bij Pro Persona georganiseerd hebben. Daarnaast is er het regionale opleidingsplan, met afspraken over de samenwerking tussen verschillende instellingen tijdens de opleiding. Dit is belangrijk omdat aios ook extern stages doen. Hierover staat meer onder ‘traject’.

De start van de opleiding is jaarlijks per 1 maart en 1 september.

Contactgegevens

Je kunt het hele jaar contact opnemen voor een oriënterend gesprek over de opleiding.

Je kunt ook direct je sollicitatiebrief met CV sturen naar:
Annemarie van der Meij, A-opleider psychiatrie via a-opleiding@propersona.nl.

Neem contact op met het secretariaat via telefoonnummer (026) 483 33 91 of e-mail a-opleiding@propersona.nl.