Susana is ambulant verpleegkundige én mantelzorger voor haar moeder.

Op de Dag van de Mantelzorg geven we extra aandacht aan de mensen die naast hun werk ook zorgen voor een dierbare. Susana is ambulant verpleegkundige bij Pro Persona. In dit interview vertelt ze over haar ervaringen, uitdagingen en hoe ze haar werk in de psychiatrie combineert met haar mantelzorgtaken.

“Ik zorg voor mijn moeder. In mijn jeugd kreeg ze gezondheidsproblemen en nu ze ouder is, zijn daar nog meer lichamelijke klachten bijgekomen, zoals hartfalen en andere chronische ziekten. Mijn vader overleed toen ik zes jaar oud was en ik ben enig kind. Daardoor kwam de zorg voor mijn moeder op mij terecht.”

“Eigenlijk zorg ik al voor mijn moeder sinds haar gezondheidsproblemen verergerden. Lange tijd zag ik mezelf niet als mantelzorger, het was gewoon iets wat ik deed. Pas de laatste jaren, toen de zorg zwaarder werd, ben ik gaan beseffen dat ik echt een mantelzorger ben. Het combineren van die zorg met mijn werk en eigen gezin vraagt veel.”

“De grootste uitdaging is om alle ballen in de lucht te houden. Ik moet mijn werk als ambulant verpleegkundige, mijn eigen gezin, de zorg voor mijn moeder en nog een stukje eigen tijd zo goed mogelijk combineren. Dit is soms lastig, daarom heb ik geleerd om grenzen te stellen. Een paar keer per jaar blok ik bewust dagen voor mezelf, om op te laden. Dat is heel belangrijk, anders houd ik het niet vol.”

“Vroeger sprak ik op mijn werk niet echt over mijn privé situatie. Maar na verloop van tijd werd de zorg voor mijn moeder zwaarder, vooral in combinatie met mijn eigen gezin. Toen heb ik besloten om het bespreekbaar te maken met mijn leidinggevende. Dat gesprek was echt een opluchting. Ik kon toen samen met mijn manager kijken hoe we alles beter op elkaar kunnen afstemmen.”

“Het gesprek met mijn leidinggevende heeft mij erg geholpen. We hebben samen gekeken naar wat ik nodig had om mijn werk goed te kunnen doen en tegelijkertijd mijn moeder te verzorgen. Het was bijvoorbeeld belangrijk voor mij om mijn telefoon altijd bij me te hebben, zodat ik snel weg kon als er iets met mijn moeder zou gebeuren.”

“Ik denk dat het belangrijk is dat collega’s begrijpen dat je als mantelzorger veel verantwoordelijkheid hebt naast je werk. Vaak zien mensen niet wat er na werktijd allemaal speelt. Het zou fijn zijn als er meer openheid en begrip is. Niet iedereen vertelt makkelijk over zijn thuissituatie, ikzelf ook niet. Maar een beetje extra aandacht of interesse kan veel verschil maken.”

“Ik zou zeggen: bespreek je situatie met je leidinggevende, ook al is het lastig. Het gaat om je werkgeluk én om je eigen balans. Mantelzorg kan zwaar zijn, het kost veel tijd en energie, maar er zijn ook mooie momenten. Toch moet je voor jezelf zorgen en duidelijke afspraken maken, anders red je het niet op de lange termijn. Daarnaast zou ik aanraden om tijd te blijven investeren in jezelf. Op dit moment volg ik bijvoorbeeld een opleiding. Hoewel je misschien denkt dat dit extra druk legt, helpt het mij juist om goed voor mezelf te zorgen en dat mantelzorg niet mijn eigen ontwikkeling in de weg hoeft te staan.”

Wil je meer tips over het combineren van mantelzorg met werk? Ga naar: Oplossingen voor werkende mantelzorgers | Werk&Mantelzorg Tool

Pro Persona Preventie biedt ook hulp voor mantelzorgers, zoals de cursus: Zorgen voor een ander begint bij jezelf – Pro Persona of een persoonlijk gesprek met een hulpverlener:  Preventieve ondersteuning mantelzorgers (POM) – Pro Persona.