Op welke afdeling werken jullie?

Kyra: ´We werken allebei op de afdeling Octaaf in Wolfheze. We behandelen hier volwassen cliënten met ernstige psychiatrische aandoeningen. Octaaf is verdeeld in verschillende groepen. Octaaf dubbel diagnose bestaat uit drie groepen. Groep 1 is een opnamegroep voor cliënten in crisissituaties, waar stabiliteit en structuur centraal staan. Ik ben als senior verpleegkundige werkzaam op groep 2. Groep 2 is gericht op uitstroom, waarbij cliënten worden begeleid naar een volgende stap, binnen of buiten Pro Persona.’

Lotte: ‘Ik focus me op Octaaf groep 3. Dit is een overgangsgroep waarbij we vooral focussen op dagbesteding en structuur behouden. Is dat allemaal op orde, dan kunnen cliënten door naar groep 2.’

In tegenstelling tot Octaaf 4, 5 en 6, waar de focus ligt op ernstige psychiatrische problematiek, heeft Octaaf 1, 2 en 3 een extra component: verslaving. “Bij ons speelt dubbeldiagnose een grote rol, wat een extra laag van complexiteit met zich meebrengt,” legt Lotte uit.

Waarom werken jullie graag met deze doelgroep?

Voor Kyra en Lotte is het werken bij Octaaf een bewuste keuze. “Ik heb veel affiniteit en passie voor deze afdeling. Deze kwetsbare doelgroep wordt binnen onze samenleving moeizaam geaccepteerd, maar juist daarom is het zo belangrijk om hen perspectief en goede kwaliteit zorg te bieden,” vertelt Kyra. “Elke dag maken we verschil in hun leven, en dat geeft veel voldoening.”

Lotte, die al dertien jaar bij Pro Persona werkt, zag de transitie van de afdeling van dichtbij. “Ik ben hier begonnen toen het nog puur psychiatrie was. Later is deze groep veranderd naar dubbeldiagnose, ik ben hier blijven hangen.”

“Elke dag maken we verschil in hun leven, en dat geeft veel voldoening.” – Kyra

 

Hoe word je senior verpleegkundige?

Beide verpleegkundigen hebben een brede ervaring opgebouwd voordat ze senior werden. Kyra kwam vanuit de gehandicaptenzorg en groeide binnen Pro Persona door, terwijl Lotte via de interne MBO-opleiding in de organisatie startte. “Het helpt als je ervaring hebt, maar er zijn ook mogelijkheden voor minder ervaren collega’s, zoals het ‘senior-potential traject,” legt Kyra uit.

Voor verpleegkundigen met een MBO-achtergrond biedt Pro Persona meerdere doorgroeimogelijkheden, zoals een HBO-V opleiding of een EVC-traject (Erkenning van Verworven Competenties), waarmee je je HBO-werk- en denkniveau kunt aantonen.

Wat maakt de seniorfunctie zo interessant?

“Als senior verpleegkundige heb je een coachende en coördinerende functie waarin je het team ondersteunt en meedenkt over kwaliteitsverbetering. Je werkt nog steeds op de vloer, maar je hebt een extra rol in het begeleiden van collega’s en het signaleren van verbeterpunten, maar bovenal gaat het over het coördineren van de casussen binnen mijn kernteam” legt Kyra uit. “Het uitdagende is dat we nu nog zelf mogen vormgeven hoe deze functie eruitziet.”

Lotte vult aan: “Je hebt kortere lijntjes met het behandelteam en meer inspraak in de zorg. Ik vind het daarnaast heel leuk om mensen te helpen het beste uit zichzelf te halen, om groei te zien en daar een bijdrage aan te leveren. Ja, dat vind ik echt fantastisch.’

“Je hebt kortere lijntjes met het behandelteam en meer inspraak in de zorg.’ –  Lotte

 

Wil jij als senior verpleegkundige bijdragen aan de toekomst van cliënten in de specialistische ggz? Overweeg dan om te solliciteren als senior verpleegkundige en ontdek hoe jij het verschil kunt maken!

Een geschikte senior verpleegkundige heeft een coachende instelling, kan goed luisteren en durft aan te sturen. “Je moet niet alleen de cliënten goed begeleiden, maar ook je collega’s ondersteunen en motiveren,” zegt Lotte. Pro-actief handelen en het overzicht bewaren zijn belangrijke vaardigheden. “Soms komt er veel op je af, dus stressbestendigheid is belangrijk.”

De functie senior verpleegkundige is vrij nieuw en er staan nog vacatures open. “Doordat het een nieuwe functie is, is het misschien nog niet voor iedereen duidelijk wat het precies inhoudt,” denkt Kyra. Toch biedt dat juist kansen. “We kunnen nog meedenken over de invulling en er is veel ruimte voor eigen inbreng.”

Voor geïnteresseerde verpleegkundigen adviseren Kyra en Lotte om een dag mee te lopen. “Neem contact op met de zorgmanagers, stel vragen en ervaar zelf de sfeer,” zegt Lotte. “Dit werk is uitdagend, maar ook enorm waardevol.”